Sportliefhebbers konden afgelopen augustus hun hart ophalen tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Miljoenen mensen over de hele wereld zaten aan het beeldscherm gekluisterd tijdens het internationale sportfestijn dat voor het eerst in de geschiedenis in Zuid-Amerika plaatsvond. De enerverende sportzomer is echter nog niet voorbij. Ook september heeft weer heel wat in petto op sportgebied.
Wielrenners oogsten medailles

De Nederlandse wielrenners kunnen tevreden terugkijken op hun prestaties in Rio. Ze wonnen verschillende medailles waaronder twee keer goud. Maar ondanks die triomfen, is het toch vooral het beeld van de dramatische val van Annemiek van Vleuten tijdens de wegwedstrijd bij de dames, die velen zal bijblijven. Van Vleuten was op weg naar goud. In de loodzware rit had zij al haar concurrenten op achterstand gereden maar in de gevaarlijke afdaling richting de finish ging ze lelijk onderuit. Ploeggenote Anna van der Breggen zag Van Vleuten roerloos liggen in de berm toen ze voorbij snelde. Het duurde even voordat zij het afschuwelijke beeld van haar netvlies kon wissen. Toen dat eenmaal lukte, besloot ze voor de overwinning te gaan. Wat wonderwel lukte en zo volgde zij en niet Van Vleuten, Marianne Vos op als winnares van het goud. Met Van Vleuten gaat alles weer goed overigens.
Tom Dumoulin kwam ook voor een gouden plak, bij het tijdrijden. Hij had er zijn hele seizoen op afgestemd. Een onfortuinlijke val in de Tour de France, met een gebroken pols als gevolg, gooide echter roet in het eten. De uiteindelijke zilveren plak voor de Limburgse coureur was dan ook een topprestatie. Dat Nederlanders wel raad weten met de racefiets bewees Elis Ligtlee. Zij won op de wielerbaan verrassend goud op het onderdeel keirin. Niet veel bezoekers van een sportwedkantoor zullen waarschijnlijk hebben durven wedden op deze uitslag.
Bij de mannen ging het zilver naar Matthijs Büchli. Tenslotte is ook de tweede plek van Jelle van Gorkum op de kleine fiets tijdens de finale van de BMX het vermelden waard. .
Vrije val
Het mannen turnen stond wat Nederland betreft in het teken van de val. Letterlijk en figuurlijk. Yuri van Gelder viel van zijn troon want hij werd om disciplinaire redenen naar huis gestuurd. Van Gelder die voor het eerst in zijn lange carrière als turner de spelen had gehaald, werd

gestraft omdat hij na een avondje stappen en de nodige biertjes, niet op de training verscheen. De kleine turner liep hierdoor de finale op het onderdeel ringen mis. Het wegsturen zorgde voor veel discussie tussen voor-en tegenstanders van de maatregel. Van Gelder was enige dagen hot news. En terwijl de ringenspecialist tevergeefs via de rechter probeerde om deelname aan de finale af te dwingen, draaide de finale van Epke Zonderland op de rekstok uit op een fiasco. Misschien had Zonderland wel een training moeten overslaan, want juist daar blesseerde hij zijn vinger. Lastig voor een turner, zo bleek. De olympisch kampioen van Londen 2012 kwam ten val en kon fluiten naar een medaille.
Pirouette naar goud

Turnster Sanne Wevers zorgde voor een enorme sensatie door het goud te winnen op de balk. Ook hier had niemand vooraf durven wedden dat de Nederlandse turnster zo’n historische overwinning zou behalen. In de Amerikaanse media werd overigens vooral de nadruk gelegd op het foutje van Simone Biles waardoor zij het goud zou hebben misgelopen. Maar dat neemt niet weg dat Wevers een perfecte oefening neerzette, en opviel door haar pirouettes op de balk. Niet meer dan terecht dat Wevers door de jury met de hoogste score werd beloond.
Net niet

Hoewel het team Nederland in totaal acht gouden plakken binnenhaalde, blijft toch ook een gevoel van net niet hangen bij het publiek, en bovenal bij de sporters zelf.
Dafne Schippers werd vooraf bestempeld als de grote favoriet op de sprintnummers bij de atletiek. Zo niet op de 100 meter dan toch zeker op de 200 meter sprint. Het liep allemaal anders. Schippers had zich licht geblesseerd in aanloop naar de finale op de 100 meter. Bovendien moest ze in de buitenbaan starten, wat bij een sprint nadelig is. Schippers haalde niet eens het podium en werd slechts vijfde. Op de 200 meter sloeg het net niet virus toe. Schippers behaalde het zilver, een prachtige prestatie natuurlijk, hoewel ze daar zelf, vlak na de race heel anders over dacht. ‘Ik kwam hier alleen maar voor goud’, sprak ze met vuur in de ogen.
Net niet gold ook voor de hockeydames die het hele olympische toernooi hadden gedomineerd, en ook in de finale de betere ploeg waren. Maar uiteindelijk in de shoot out aan het kortste eind trokken tegen de Engelsen.
Of de handbalsters die op een haar na de halve finale verloren van Frankrijk. Ook het brons ging aan hun neus voorbij. De handbalvrouwen kwamen er tegen de dames uit Noorwegen niet aan te pas.
Hetzelfde scenario was geschreven voor de volleybaldames die een verrassend sterk toernooi speelden. Wisten zij in de poulefase het Chinese damesteam nog te verslaan, in de halve finale was het spel van de oranje volleybalsters net niet voldoende om de Chinese dames nogmaals te verslaan. Met minimaal verschil werden op beslissende momenten sets verloren. In de strijd om het brons bleek de Verenigde Staten iets beter. Het team van de Italiaanse coach Giovanni Guidetti, moest Rio zonder een medaille verlaten. Dat net niet, ook heel goed kan zijn, bewees bokster Nouchka Fontijn tegen de Amerikaanse Claressa Maria Shields in de finale van de categorie tot 75 kilogram. Met het behalen van de zilveren medaille schreef zij historie.
Olympische helden
Michael Phelps (VS)en Usain Bolt (Jamaica) schreven historie met een hoofdletter. Phelps voegde tijdens het olympisch zwemtoernooi zijn drieëntwintigste gouden medaille aan zijn indrukwekkende palmares toe. Een absoluut record. Op de atletiekbaan bleek Usain Bolt voor de derde achtereenvolgende keer onverslaanbaar op de sprintnummers. Beide topsporters zetten na Rio een punt achter hun imposante carrière. Dat geldt ook voor wielrenner Fabian Cancellara(Zwitserland) Al eens eerder de sterkste tijden de spelen van Peking in 2008, bekroonde de tijdrijder zijn afscheidswedstrijd met een tweede gouden plak.
Eredivisie

De Nederlandse voetbalcompetitie is inmiddels al weer een aantal wedstrijden onderweg. Wat opvalt in de eerste weken is het matig presteren van Ajax dat onder de nieuwe coach Peter Bosz nog zoekende is. Ajax blameerde zich ook door wederom te stranden in de voorronde van de Champions League. Feyenoord is dit seizoen uitstekend begonnen en lijkt ten opzichte van voorgaande jaren eindelijk weer eens een selectie te hebben die zich kan meten met de besten. Of de ploeg van Giovanni van Bronckhorst tijdens het seizoen niet weer tegen een mindere fase aanloopt, zoals de afgelopen jaren het geval was, moet nog blijken. Maar vooralsnog ziet de ploeg uit Rotterdam Zuid er solide uit.
De Vuelta
De ronde van Spanje verliest het in populariteit nog van de Tour de France en de Giro de Italia, maar zorgt ieder jaar toch voor een verrassend koersverloop. De Nederlanders kunnen tot nu toe nog geen vuist maken, en spelen voor het klassement nauwelijks een rol van betekenis. De strijd om de rode trui lijkt vooral te gaan tussen Nairo Quintana en Christopher Froome die in de tour te sterk bleek voor de Colombiaanse renner. Alberto Contador die de Tour de France vroegtijdig moest verlaten, hoopt stilletjes op een succes. Maar je geld zetten op de Spaanse coureur die alle drie de grote rondes al op zijn naam heeft staan, is misschien toch wat riskant. Het beste lijkt er wel een beetje af te zijn bij de man uit Pinto.
Volop sport in september
Na zo’n enerverende sportmaand als augustus denk je misschien even rustig te kunnen bijkomen in september. Niets is minder waar. Er valt heel wat te beleven de komende maand. De Ronde van Spanje is nog volop bezig en eindigt pas op zondag 11 september. Later in de maand gaat de Eneco tour van start.
Voetballiefhebbers zijn uiteraard benieuwd of bondscoach Danny Blind zich met Oranje nu wel weet te kwalificeren voor een eindtoernooi. Het Nederlands elftal start op 6 september met een reeks van kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in Rusland. Eerste tegenstander is Zweden.
Ook gaat het miljoenenbal van de Champions League weer van start. PSV treft onder meer Atletico Madrid dat de Eindhovenaren vorig seizoen via strafschoppen uitschakelde. Feyenoord, Ajax en AZ mogen het een trapje lager in de Europa league proberen. Valt er dit jaar wel wat te halen voor de Nederlandse voetbalclubs in Europa? Formule 1-fans hebben de ogen al gericht op het circuit van Monza. Zorgt Max Verstappen voor een verrassing? Liefhebbers van Atletiek verheugen zich al op de Memorial Van Damme in Brussel. Gaat Dafne Schippers nu wel winnen? Met sportuitslagen weet je het nooit. Dat maakt het des te spannender om een gokje te wagen in het sportwedkantoor.