Sportwedkantoor maandoverzicht Maart/April 2017

Het voorjaar is nog maar net begonnen, maar inmiddels hebben we al het nodige vuurwerk achter de rug op sportgebied. De Nederlandse sportwedkantoren draaien overuren. De afgelopen maand stond vooral in het teken van veel voetbalgeweld. Gelukkig vooral figuurlijk. Het meest in het oog springend was natuurlijk de enorme blamage van het Nederlands elftal tegen voetbaldwerg Bulgarije. Die bleken ineens toch te kunnen voetballen, iets waar bondscoach Danny Blind duidelijk niet op had gerekend. Het bleek ook gelijk zijn laatste inschattingsfout te zijn als bondscoach. De verloren wedstrijd tegen Italië mocht hij van achter de televisie bekijken. Dat moet toch een hele opluchting zijn geweest voor hem.

Een bal is rond

Danny Blind exit
Danny Blind kon het niet waarmaken

De enigen die ongetwijfeld dolblij geweest zullen zijn met de spontane overwinning van Bulgarije zijn alle `idioten` die vooraf besloten om op Bulgarije te gokken op het sportwedkantoor. Ze zullen ongetwijfeld een leuk feestje hebben gehouden na afloop. Zo blijkt maar weer dat een voetbal rond is en dat je nooit zeker weet in welk doel de bal verdwijnt. Ook de mensen die op het wedkantoor hadden ingezet op een kapitale blunder van debutant Matthijs de Ligt, met daaruit een tegendoelpunt tot gevolg, zullen vol voor de Bulgaren hebben gejuicht. Nu was dat misschien ook een `inkoppertje` omdat de Ligt in de wedstrijd van Ajax tegen Excelsior op 19 maart al duidelijk had geoefend. Door de bal zomaar in de voeten van Mike van Duinen te schuiven zorgde hij ervoor dat Ajax zijn titelaspiraties tijdelijk kon vergeten.

Ajax-Feyenoord

Ajax Feyenoord
AJAX – Feyenoord de grootste clubs van Nederland

Gelukkig voor Ajax bleek dit inderdaad maar tijdelijk te zijn. Ajacieden besloten hun rug te rechten en Matthijs de Ligt op de bank te parkeren tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. Blijkbaar hadden ze hun les geleerd, want ineens stond er een heel ander Ajax op de grasmat. Eentje die wel wilde winnen en met verdedigers die wel vooruit wilden spelen. Feyenoord had hier duidelijk niet op gerekend en wist spontaan niet meer aan voetballen toe te komen. De wedstrijd eindigde in 2-1 voor Ajax, maar had volgens Ajax coach Peter Bos ook zomaar in 5-0 kunnen eindigen.

Zwalkend Feyenoord

Maar ook Feyenoord toonde vervolgens karakter. Ze likten hun wonden en speelden laagvlieger Go Ahead Eagles vervolgens met maar liefst 8-0 van de grasmat. Wedstrijd gespeeld en competitie gewonnen zou je zeggen. Als je zo makkelijk kunt voetballen, wie houdt je dan nog tegen? Nou misschien PEC Zwolle dan. Een redelijke ploeg, maar wel eentje die al het hele seizoen niet bepaald in topvorm verkeerd. Laten ze nou net een goede dag hebben tegen uitgerekend Feyenoord. Uitslag 2:2. Ineens is het verschil nog maar één punt, wat zorgt voor grote opluchting bij alle voetbalcommentators- en liefhebbers. Die waren al bang dat de competitie twee of drie wedstrijden voor het einde al beslist zou zijn. Nou gelukkig, ze hebben nog genoeg voer om de aandacht er wat langer bij te houden.

blije supporters
Supporters van beide kampen gezellig aan het communiceren…

`Blije` supporters

Ook de Feyenoord en Ajax-fans zullen hier ongetwijfeld dolblij mee zijn. Hun favoriete tijdverdrijf is namelijk het kapot schelden van hun tegenstanders uit 010 of 020. Normaal gesproken neemt dit alleen een piek tijdens die twee of drie wedstrijden per jaar die ze tegen elkaar moeten spelen, overigens zonder uitpubliek, en neemt het vervolgens weer wat af. Niet dit jaar. Het is een heus walhalla voor de hooligans uit beide steden die zich nu voor het volle restant van de competitie kunnen wijden aan het tot grote hoogte laten stijgen van hun haat voor de tegenstander. Wat is het leven van een voetbalsupporter soms toch ongelooflijk mooi!

De ultieme landstitel

De komende maand zal waarschijnlijk gaan uitwijzen in welke stad de haat spontaan zal omslaan in een orgie van woeste vreugde. De titel winnen ten koste van Feyenoord of Ajax is voor beide teams zomaar drie andere landstitels waard en dat beseffen beide ploegen zich uiteraard prima. De beste papieren lijken op dit moment nog voor Feyenoord te zijn. Ze hebben een punt meer, een stuk beter doelsaldo en Ajax moet nog uitspelen tegen PSV. Aan de andere kant lijkt Feyenoord de laatste weken op een zwalkend schip dat in het zicht van de haven erachter komt dat ze net wat te weinig brandstof aan boord hebben. Het is hoe dan ook een fantastisch affiche om op te wedden. Uiteraard op je favoriete ploeg.

Formule 1

Behalve voetbal was er de afgelopen maand natuurlijk nog meer sport op de televisie. Zo is een paar weken geleden het Formule 1 seizoen weer begonnen. Max Verstappen besloot om rustig verder te gaan waar hij het afgelopen seizoen was gebleven. Namelijk met het rijden van fantastische races, waarbij hij iedere keer net niet wint. Jammer voor Max natuurlijk, maar wel fantastisch voor de spanning. Wanneer zal het Nederlandse racewonder eindelijk zijn volgende wedstrijd gaan winnen?

Max Verstappen en de PS3

grand prix china
Max van grote klasse in China

Tijdens de Grand Prix van China, verreden in Sjanghai, was Verstappen duidelijk erg blij met het verregende parcours. Na problemen tijdens zijn kwalificatierace moest hij vanuit een uitzichtloze 16e positie de strijd aangaan. Dat is uiteraard het moment dat alle raceliefhebbers rechtop in hun kuipstoeltjes op de tribune gaan zitten. Want raar genoeg is Max dan op zijn best. Zo bleek maar weer dat Verstappen zijn meeste trainingsuren door brengt achter de Playstation 3. Toen hij na een veel te korte race, vol weergaloze inhaalacties en een derde plaats, werd geïnterviewd gaf hij toe dat het wel veel weg had van een videogame. Goed nieuws dus voor iedereen die ook aspiraties heeft om formule 1 coureur te worden. Als je maar hard genoeg oefent op je spelcomputer kom je er vanzelf.

Wielrennen

Tenslotte begon ook het wielerseizoen weer. Op 2 april was de eerste echte wedstrijd van belang: de ronde van Vlaanderen. Van tevoren stond vooral Philippe Gilbert erg hoog genoteerd bij de bookmakers. Deze ijzersterke renner reed ten eerste een thuiswedstrijd en is altijd erg goed in het begin van het seizoen. Toch was het pas de eerste keer dat hij de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. Dat deed hij wel op indrukwekkende manier. Namelijk na een solo van 55 kilometer. Petje af hoor.

greg van avermaat
Greg van Avermaat wint Parijs Roubaix

Van Avermaet in vorm

Wie goed had opgelet, had gezien dat Gilbert`s landgenoot Greg van Avermaet heel knap tweede werd. Dat bleek een opmaat te zijn voor de Belg, die hij op een bijzonder goede wijze voortzette tijdens de tweede gronde wedstrijd van het seizoen: Parijs-Roubaix. Zelfs een lekke band kon de Belg niet tegenhouden om de wedstrijd te winnen. Avermaet is duidelijk heel sterk begonnen aan het seizoen en lijkt goede papieren te hebben voor nog veel meer succes. Onder meer in de Amstel Gold Race die binnenkort wordt verreden. Zeker iemand om in de gaten te houden dus.