“Ongelooflijk hoeveel je kunt winnen met het voorspellen van de winnaar van Wimbledon.”

Tennis een wereldsport

Tennis is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van de populairste sporten ter wereld. In de historie zijn er vele varianten op het spel zoals wij dat kennen ontstaan. Vanaf de originele uitgave met de nog loodzware bal rond het jaar 1400 tot de huidige vorm met de veel lichtere tennisbal. Zo zijn er voortdurend spelregelwijzigingen doorgevoerd. En ook nu komt dat op bescheiden schaal nog wel voor, zoals het toepassen van de super tie pauze in sommige toernooien. Die recente veranderingen zijn echter marginaal en aan de vier grandslamtoernooien wordt als het gaat om formule al helemaal niet gesleuteld. Daar wordt als van oudsher gespeeld om drie gewonnen sets.

Omdat de sport overzichtelijk is, plotse wendingen kan hebben en online prima is te volgen, is wedden op tennis populair. Vrij snel nadat rond 1996 het internetwedden de wereld veroverde, eerst vooral met casinospelletjes, werden ook sportweddenschappen aangeboden. Naast voetbal en paardensport is tennis daarbij een van de meest gespeelde

Vijftig procent kans bij het wedden op tenniswedstrijden?

Dat is niet vreemd, want anders dan bij een voetbalwedstrijd dat nog een gelijkspel als derde mogelijke uitslag heeft, heb je bij het wedden op tenniswedstrijden maar twee mogelijkheden: winst of verlies van een partij. De winstkans bij het voorspellen van een tennismatch is dus altijd vijftig procent. Dat geldt ook voor de meeste andere mogelijke weddenschappen bij tennis, zoals het voorspellen van de winnaar van een set of zelfs van een enkele game. Waar je bij een paardenrace soms de keuze hebt uit twintig mogelijke winnaars, is die keuze bij tennis een stuk makkelijker. Bovendien leert de ervaring dat in de meeste gevallen de grote favoriet er met de zege vandoor gaat. Die wetenschap maakt het bepalen van een goede weddenschap nog makkelijker en vergroot de kans op winst. Wedden op tennis wedstrijden leent zich dan ook prima voor een kansrijke wedstrategie al leveren die favorieten op hun beurt ook weer heel lage uitbetalingen op.

Makkelijk te volgen

Statistieken zijn een prima houvast en zeker bij tennis wordt bijna iedere geslagen bal vertaald in percentages. De onderlinge uitslagen (speler VS. speler) in het verleden zijn bij iedere gerenommeerde bookmaker terug te vinden, inclusief de ondergrond van de baan waarop is gespeeld en of het een binnen- of buitentoernooi betrof. En bij dezelfde aanbieders kunt u partijen over de gehele wereld live volgen. Ieder gemaakt punt wordt vermeld en vaak zijn duels zelfs in beeld te volgen. Ook televisiezenders hebben veel aandacht voor de sport. Alle grote toernooien zijn er prima te volgen.

Op nadal kan je ook goed wedden!
Topper Rafael Nadal in actie
Novak Djokovic
Novak Djokovic staat samen met Federer en Nadal al jaren aan de top
wedden op tennis
Voor veel gokkers is Roger Federer al tien jaar favoriet

Voorspel de toernooiwinnaar

Omdat tenniswedstrijden doorgaans in toernooivorm worden gespeeld, kan ook worden gewed op de eindwinnaar van een toernooi (of de verliezend finalist). Feitelijk is dat niet anders dan het voorspellen dat een deelnemer een hele serie partijen achter elkaar wint. Niet alle aanbieders hanteren daarbij identieke regels, het is dus raadzaam die voor het inzetten goed te bekijken. Want hoewel favorieten in de regel hun plicht doen, zijn er altijd uitzonderingen. Zo kan een topspeler geblesseerd moeten opgeven. Niet alle wedkantoren handelen dan hetzelfde. Soms wordt de inleg terugbetaald, bij een andere online bookmaker ben je – als je net hebt ingezet op de gekwetste speler – je inzet gewoon kwijt. Soms is de eerste geslagen bal in een partij al voldoende om de weddenschap geldig te laten zijn, bij andere aanbieders is dat pas het geval na bijvoorbeeld de eerste set. Door die voorwaarden vooraf te kennen, voorkom je teleurstellingen. Het is een feit dat toernooien vaak worden gewonnen door favoriete spelers, maar zeker bij kleinere toernooien zien we vaak verrassende winnaars. En dat de ongeplaatste Boris Becker als zeventienjarige ooit Wimbledon op zijn naam schreef, was ook door niemand te voorzien. De Londense baan staat trouwens toch al bekend als onvoorspelbaar, omdat gras als ondergrond maar enkele weken per jaar wordt gebruikt. In schril contrast staat de successenreeks van Roger Federer. De wedders die de Zwitser tot en met 2009 zeven jaar lang in de finale voorspelden, zouden goede zaken hebben gedaan.

Talloze aanbieders

Vrijwel alle aanbieders hebben tennis hun pakket opgenomen, maar ook hier zijn grote verschillen in het aanbod. Grotere partijen zoals Unibet, Betfair of bet-at-home bieden meer mogelijkheden aan als het gaat om het wedden op tenniswedstrijden. Bij kleinere aanbieders is het aanbod van wedden op tenniswedstrijden doorgaans geringer, omdat voor iedere aangeboden weddenschap uiteraard ook mankracht nodig is om de eventuele uitbetalingen te bepalen.

Live: intensief

Game, set AND match! Wedden op tenniswedstrijden kan een boeiende bezigheid zijn, maar voor iemand die met live weddenschappen een partij wil volgen ook vaak een intensief karwei. Niet alleen vanwege de vooraf onbekende duur van een partij, ook is het moeilijk te bepalen wanneer een partij plots gaat kantelen. Denk aan de partij die John Isner en Nicolas Mahut tijdens Wimbledon 2010 afwerkten. Een partij die ruim elf uur duurde en liefst over drie dagen werd verdeeld. Het voorspellen van de volgende wedstrijd van Isner was daarna eigenlijk een fluitje van een cent. Waar hij tegen Mahut nog 113 aces sloeg (ook al een record) werd hij een ronde verder dodelijk vermoeid door Thiemo de Bakker in iets meer dan een uur uitgeschakeld. Zonder ook maar een ace te produceren.

Geringe verschillen

Wie regelmatig een gokje plaatst op een tennisduel doet er goed aan een account af te sluiten bij meerdere aanbieders. Hoewel de onderlinge verschillen doorgaans niet groot zijn, kan het rendabel zijn de verschillende ‘odds’ met elkaar te vergelijken. Een goede site daarvoor is bijvoorbeeld www.oddscheck.com, waar niet alleen tennispartijen, maar ook de côtes voor andere sporten met elkaar worden vergeleken. Niet alle aanbieders zijn ook binnen ons land actief, maar ze geven je wel een heel behoorlijk inzicht in de kansenverhoudingen. De eventuele uitbetalingen voor een favoriet liggen over het algemeen zeer dicht bij elkaar, maar wie voor de underdog kiest, kan soms een fors hogere winst tegemoet zien. Bovendien bieden al die aanbieders bij het openen van een account een mooie startbonus en dat is een premie die soms heel aantrekkelijk is. Er zijn in Nederland zo’n twintig aanbieders die tennis in het pakket hebben en degelijke en betrouwbare partners zijn. Ook dan loont het echter de moeite vooraf ze even met elkaar te vergelijken. Soms worden kosten in rekening gebracht voor storten of uitbetalen. Wie regelmatig het saldo van zijn account aanpast, kan hier best geld op besparen.

Variaties in weddenschappen

Tennis leent zich prima voor meerdere soorten weddenschappen, maar veruit de meest gespeelde is die van de keuze van de winnaar van een partij. Daarbij zijn soms heel grote verschillen zichtbaar: favorieten aan een heel lage uitbetaling tegen outsiders die veel rendement op kunnen leveren. Soortgelijke weddenschappen zijn ook mogelijk op games en sets, terwijl ook het totaal aantal games of sets onderdeel van een weddenschap kan zijn. Het maakt in dat geval niet uit wie de partij wint. Hierop worden weer allerlei variaties aangeboden, zoals de kans dat een partij in ‘straight sets’ wordt gewonnen.

Volg het tennisnieuws

Een beetje voorkennis kan altijd helpen. Zo zijn er ook spelers die een toernooi liever niet zouden spelen en zich daarom in een vroeg stadium uit laten schakelen. De grootste verrassingen vinden we dan ook vaak in het begin van een toernooi. De speler heeft dan zijn startgeld binnen en kan zich in alle rust voorbereiden op een volgend evenement. Al zijn dit – net als het zo veelbesproken match fixing – gelukkig uitzonderingen. Toch nemen meerdere online bookmakers uit voorzorg al geen partijen uit de eerste ronde van kleinere toernooien zoals Challengers meer in het aanbod op. Aan de andere kant: wie beseft dat die grootste verrassingen juist in het begin voorkomen, kan die kennis ook tot een voordeel maken door juist in dat stadium op een niet-favoriet te gokken. Wedden op tennis wedstrijden is dus veel meer dan alleen, maar het blind kiezen voor een van beide spelers.