Dit is de favoriete periode voor de wielersportliefhebber en dus ook voor het gokken op wielrennen (o.a. wedden op de Vuelta). De grote rondes gaan weer van start en we kunnen dus weer aan de buis gekluisterd zitten. Het leuke is dat ook de Nederlandse ploegen weer kanshebbers zijn. Wielrenners zoals Tom Dumoulin, Wout Poels, Sam Oomen, Steven Kruijswijk, Danny van Poppel, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Robert Gesink laten ons Nederlandse hart weer sneller kloppen tijdens de wielerwedstrijden. Eigenlijk zijn er drie van zulke belangrijke wielerrondes: de Tour de France, de Giro d ’Italia en de Vuelta. Stuk voor stuk belangrijke rondes waar veel kijkplezier aan te beleven valt, maar ook het gokken op wielrennen weer leuker maakt. Zeker ook het wielrennen in Spanje.

De Geschiedenis van de Vuelta

In Spanje wordt de Vuelta Ciclista a España vaak afgekort tot Vuelta, in Nederland noemen we het ook wel gewoon de Ronde van Spanje. Het gaat hier om een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks in Spanje plaats vindt. De Ronde van Spanje werd voor het eerst gereden in 1935 en eigenlijk vanaf 1955 ieder jaar. Sinds 2011 behoort deze wielerronde ook tot de UCI World Tour. Meestal wordt de Vuelta aan het eind van de zomer gereden en dat is gunstig voor de renners. Na de Tour de France kunnen ze tijdens de Vuelta opnieuw een poging wagen om een prijs binnen te slepen. De recordhouder van de Vuelta is tot nu toe de Spanjaard Roberto Heras, hij behaalde vier eindzeges in zijn totaliteit. Namelijk in de jaren: 2000, 2003, 2004 en 2005. Het zijn niet altijd Spanjaarden die deze tour winnen, ook zeven Belgen wonnen de Vuelta en de twee Nederlanders: Joop Zoetemelk en Jan Janssen. In 1979 was Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse winnaar, dus het wordt wel weer eens tijd voor een nieuwe Nederlandse naam op het podium.

Wat is er zo leuk aan wedden op de Vuelta?

Allereerst is het natuurlijk leuk dat je tijdens het wedden op de Ronde van Spanje de kans krijgt om een extra zakcentje te verdienen. Ten tweede zijn er veel mogelijkheden op het gebied van de verschillende weddenschappen. Je kunt natuurlijk op de uiteindelijke Vuelta winnaar wedden, maar ook op de dragers van de verschillende truien of een dagwinnaar. Hoe meer geld je in zet, hoe hoger natuurlijk je winst is, als je de juiste voorspelling hebt gedaan. Toch moet je jezelf altijd realiseren dat je ook kunt verliezen. Zeker als je hoog inzet, verlies je dan ook veel geld. Als je een beginner bent, is het misschien handiger om eerst wat minder geld in te zetten en wat te oefenen, dan kun je later het bedrag altijd nog verhogen.

Steeds meer grote namen

Er komen steeds meer grote namen naar de Ronde van Spanje dat maakt het ook weer leuker om een keus te maken op wie je een weddenschap wilt afsluiten. De Vuelta heeft ook een speciale leiderstrui, de leider van het klassement draagt namelijk een rode trui, de Maillot Rojo, Maar er zijn ook nog andere truien te winnen in de verschillende klassementen of tijdens de etappe koers in Spanje.
Dit zijn allemaal opties waar weddenschappen op afgesloten kunnen worden. Zoals de volgende mogelijkheden:
– Maillot Rojo, de leider van het klassement
– Maillot Verde, ofwel de groene trui, de leider van het puntenklassement.
– Maillot Blanco con Puntos Azules, ofwel de bolletjestrui die wit met blauwe bolletjes is en wordt gedragen door de leider van het bergklassement.
– Maillot Blanco, witte trui voor de allrounder
De Maillot Blanco trui is voor de winnaar van het combinatieklassement. Het gaat hier om een combinatie van punten, namelijk die van de eindnoteringen, bergklassement en sprints. Zo zijn er dus verschillende opties om te wedden op de Vuelta. De verschillende wedkantoren hebben allemaal hun eigen mogelijkheden.

Inzetten bij online wedkantoren

Een bijkomend voordeel bij het wedden op de Ronde van Spanje, is dat je ook live weddenschappen kunt afsluiten. Dit doe je online bij een wedkantoor. Dat maakt het extra leuk om naar de Vuelta te kijken op televisie, of misschien zelfs langs de kant van de weg van het parcours te staan. Juist doordat je tijdens het kijken naar de wedstrijd een beter inzicht hebt over hoe de zaken ervoor staan, is de kans groter dat je een goede voorspelling maakt. Daarnaast is het een stuk spannender om op deze manier de wedstrijd te volgen, als je weet dat er een kans bestaat dat je ingelegde geld je misschien een aardige winst kan opleveren. De meeste wedkantoren geven je de mogelijkheid om online en live te wedden. Dit staat dan ook bij de weddenschap vermeld. De live weddenschappen kun je ook terugvinden op de homepages van de wedkantoren.

Hoe kun je wedden op de Ronde van Spanje, de Vuelta?

Als je nog nooit een weddenschap hebt afgesloten op een sportwedstrijd, weet je misschien niet precies hoe en waar je geld in kunt zetten op de Vuelta of een andere wedstrijd. Toch is dat zeer eenvoudig. Bij Sportwedkantoor kun je straks enkele betrouwbare en veilige bookmakers vinden.

Wat is het verschil tussen de bookmakers?

Vergelijk de verschillende bookmakers met elkaar. Iedereen heeft een ander spelaanbod en sommige online wedkantoren hebben aantrekkelijke bonussen. Heb je er een gevonden die je aanspreekt, dan kun je een spelaccount aanmaken en hier geld op storten. Of misschien kun je eerst een gokje wagen met een eventuele ‘welkom bonus’ als die er is. Je mag altijd zelf bepalen hoeveel je in wilt zetten, maar vaak is de bonus wel afhankelijk van het bedrag wat je stort. Hoe meer geld je inzet, hoe hoger het bedrag is wat je kunt winnen, maar ook verliezen. Toch is het handiger om in eerste instantie iets meer te storten, wat je natuurlijk niet in één keer op hoeft te maken. Misschien zie je nog andere leuke wedstrijden waarop je wilt wedden.
Dan is het zover, je gaat ergens op wedden. Kies je inzet en geef deze inzet door aan het wedkantoor. Natuurlijk ga je gelijk de wedstrijd volgen, tenslotte wil je weten of je hebt gewonnen. Ben je niet in de gelegenheid om gelijk de wedstrijd te kijken, dan kun je het natuurlijk ook na afloop controleren. Heb je gewonnen, dan krijg je je inzet terug, plus de winst die je hebt gemaakt. Dit wordt gestort op je spelersaccount. Heb je niet de juiste winnaar voorspeld, dan verlies je je inzet. Nieuwe ronde, nieuwe kansen is ook bij wedden op de Ronde van Spanje van toepassing, je kunt het gewoon nog een keer proberen.

Wat als ik de winst wil laten uitbetalen?

Natuurlijk kun je altijd de winst laten uitbetalen. Bij sommige wedkantoren kun je zelf bepalen of je dit terug wilt laten storten naar je bank of creditcard. Andere wedkantoren hanteren de regels dat ze het terugstorten, net zoals jij het bedrag op je spelersaccount hebt gezet. Dus heb je het met een bepaald banknummer overgemaakt, dan wordt het op datzelfde banknummer teruggestort. Het is handig om dit vooraf te controleren. Je kunt ook de winst laten staan en het op een later tijdstip gebruiken voor andere weddenschappen, bijvoorbeeld voor de voetbalwedstrijden of een Formule 1 race.

Hoe weet je op wie je moet wedden?

Zeker weten of je keuze de juiste is dat weet je natuurlijk nooit. Een renner kan nog zoveel kwaliteiten hebben of in een uitstekende conditie zijn, er zijn altijd externe factoren die de uitslag kunnen veranderen. Zo kunnen de weersomstandigheden een rol spelen of de koploper krijgt ineens een ‘hongerklop’ of andere fysieke mankementen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel eens valpartijen, die ook anderen in hun val mee kunnen nemen. Zeker valpartijen kun je vooraf niet voorzien en dan heb je een dosis geluk nodig om te zorgen dat je favoriet hier niet bij betrokken is. Voor andere situaties is het weer fijn dat je online de weddenschap kunt afsluiten. Je bent hierdoor wat meer op de hoogte van de huidige gang van zaken.
Het is ook handig om per poule te kijken naar de puntentelling. Soms kun je acht renners in verschillende categorieën selecteren, zoals sprinters, klimmers etc. Maar het kan zijn dat de renners uit de klimmers categorie ook punten verzamelen als ze hoger komen in het eindklassement. Soms krijgen de renners alleen de punten als ze deze in hun eigen categorie verdienen. De ene keer kun je dus beter voor een allrounder kiezen, de andere keer is het verstandiger om voor een specialist te kiezen.

Wat is de route van de Vuelta?

Vroeger startte de Vuelta altijd in Bilbao, later werd dat iedere keer een andere stad. De Spaanse hoofdstad Madrid is wel altijd de vaste finish plaats. De Ronde van Spanje gaat door een groot deel van Spanje, maar vooral ook langs de oostkust. De Vuelta staat bekend om zijn zware en vele bergetappes. Zo is er de Alto El Angliru in Asturië, 12,5 km lang, die aan het begin een stijgingspercentage heeft van 10%. Het steilste punt is de Cuena les Chabres met een stijgingspercentage van 23,6%. Ze noemen deze berg niet voor niets ‘het beest van Asturië’. Het is een van de zwaarste beklimmingen uit de wielersport. De Vuelta heeft veel bergetappes, bijvoorbeeld op de Alto de Abantos, Lagos de Covadonga en de Andorra de Arcalis. Toch zijn deze bergetappes vaak minder zwaar. Er zijn in totaal 21 verschillende etappes. Je hebt nu weer wat belangrijke informatie om mee te nemen in de keuze van je weddenschappen. Gebruik je kennis over het wielrennen om de juiste keuzes te maken en geniet van de spannende wielerperiode. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes!