De achtergrond van het kickboksen

Voordat je begint te wedden op kickboksen is het uiteraard belangrijk dat je weet hoe het Kickboksen in elkaar zit. Alleen al in Zuidoost-Azië kan het woord Kickboksen verwijzen naar Pradal Serey uit Cambodja, Lethwei uit Birma, het Filippijnse Yaw Yan of het populaire Muay Thai uit Thailand, die allen het gebruik van ellebogen en knieën tijdens gevechten toelaten.

wedden op kickboksen

Geschiedenis van het kickboksen

Een van de vroegste bronnen van kickboksen is terug te voeren naar de Indochinese martial arts-vorm Muay Boran dat zich tot het moderne Muay Thai heeft ontwikkeld. Het was echter in de jaren vijftig dat de Japanse Karateka Tatsuo Yamada voor het eerst een wedstrijdsport voorstelde waarbij Karate en Muay Thai werden gecombineerd.

Uiteindelijk hebben competities tussen Karate en Muay Thai, die regelwijzigingen mogelijk maakten, tot goede kickboksevenementen geleid in Osaka.

In 1970 bereikte het kickboksen Amerika en verspreidde deze vechtsport zich langzaam in delen van Europa. Maar na een periode van hoge interesse, verdween het kickboksen opnieuw uit de populariteit. Interessant genoeg bracht de media-populariteit van de K1-serie, geproduceerd in 1993 door Kazuyoshi Ishii, het kickboksen weer in de schijnwerpers en werd het Karate met handschoenen uiteindelijk de snelst groeiende armatuursport in Japan.

Full contact Karate werd officieel gescheiden van het kickboksen door de oprichting van de Karate Association (PCA) in 1974 en de World Kickboxing Association (WKA) in 1976. Ze waren het eerste georganiseerde orgaan van vechtkunsten op wereldniveau om gevechten te bestraffen, een classificatiesystemen te creeeren en een ontwikkelingsprogramma te beheren. De regels voor kickboksen variëren sterk, afhankelijk van hun oorsprong en aanpassing. Er zijn volledige contactregels, semi-regels en internationale of freestyle-regels die bepalen hoe je geacht wordt je tegenstander te slaan. Wie gaat wedden op kickboksen wordt verondersteld deze regels te kennen. Ze bepalen toch hoe een wedstrijd zal verlopen.

Wat is kickboksen?

wedden op kickboksen rico verhoeven
King of kickboksen – Rico Verhoeven

Kickboksen is een stand-up vechtsport die een mix is van Karate, Muay Thai en westers boksen. Het combineert de krachtige trappen van Karate en het behendig handwerk van het boksen en wordt beoefend als cardiotraining, zelfverdediging en contactsport. In essentie is kickboksen dus een term die wordt gebruikt om enkele sporten te beschrijven die een mix van schoppen en stoten omvatten. In de Verenigde Staten en Europa is kickboksen een sport waarbij het strikt verboden is om stoten uit te delen met iets anders dan de handen en voeten, ook aanvallen in de lies, benen of rug van een tegenstander zijn verboden. De wedstrijd speelt zich net als bij het boksen af in een boksring. Nu je bijna alles weet over kickboksen, ben je echter nog niet klaar om te beginnen wedden op kickboksen.

Enkele goktips

Wil je gaan gokken, dan is uiteraard kennis over de achtergrond en de regels van het Kickboksen iets wat je kansen al aanzienlijk vergroot. Maar dat hebben we hierboven al verholpen. Daarnaast is het belangrijk om onderzoek te verrichten. Er zomaar een bokser uitpikken omdat hij of zij sterk oogt, is iets wat je niet doet. Begin dus met spitten in voorafgaande gevechten van boksers om na te gaan hoe het met hun conditie is gesteld, welke technieken hun sterkste kanten zijn, wat hun zwakheden zijn en ook om te weten te komen hoeveel knock-outs de bokser op zijn of haar naam heeft staan. Het is belangrijk om de boksers te kennen, zodat je weet hoeveel kansen je favoriet maakt tegenover zijn of haar tegenstander.

Wedden op boksen

Al sinds het begin van de 19e eeuw werden illegale bokswedstrijden georganiseerd. Op die wedstrijden werd toen al flink ingezet, al verliep het toen allemaal anders. Doordat het wedden op boksen alsmaar populairder werd, kreeg het ook meer en meer een professonele vorm. Toen het gokken op boksen nog plaatsvond op de meest schimmige plaatsen, kon enkel worden gewed op de uitkomst van het gevecht. Vandaag kan je in een wedkantoor gokken op de uitkomst, hoeveel slagen een bokser uitdeelt, hoeveel rondes er zal gevochten worden en nog veel meer. De kansen van een hedendaagse gokker om te winnen zijn dus extreem toegenomen.

Wedden op MMA

wedden op MMA

Ook in het wedden op MMA zijn er aanzienlijk veel opties om in te zetten. Meestal wordt er in het MMA naast de uitkomst van de wedstrijd gegokt op het aantal stoten en trappen, wurggrepen en het aantal rondes. En hoe belachelijk het ook mag klinken, er wordt zelfs gewed of de MMA’er een sponsorshirt draagt of niet. Globaal gezien is het wedden in UFC en Bellator erg populair. Zo hebben in het verleden UFC-wedstrijden al miljoenen opgeleverd voor enkele gokkers. Vandaag wordt er nog altijd gewed op de terugkeer of niet-terugkeer van Connor McGregor.

Wedden op Kickboksen en Thai boksen

Net als bij boksen, is het professioneel kickboksen verdeeld in divisies voor heren en dames, die verschillende gewichtsklassen omvatten. Divisies zijn afhankelijk van de organisatie.

Heel wat landen hanteren een verbod op het inzetten van geld op kickboksen en Muay Thai. Bijvoorbeeld, het Muay Thai is afkomstig uit Thailand, maar het land zelf heeft zeer strenge regels tegen het gokken op Muay Thai en verbied het ook. Maar Thailand zou Thailand niet zijn als er geen omweg gevonden zou worden. Buiten de stadions zitten bookmakers die (uiteraard illegale) weddenschappen aannemen. Iemand in het stadion belt dan gewoon de resultaten door. In het westen is het wel mogelijk om in te zetten op Muay Thai en kickboksen. Dit kan via online bookmakers. Welke dit zijn, lees je hieronder.

Waar wedden op kickboksen?

Is Rico Verhoeven je favoriet, dan kun je een weddenschap plaatsen bij 5Dimes, Unibet, 888, Mr. Green, William Hill, Leo Vegas, 777.be en nog vele andere. Het enige wat je nodig hebt, is een legaal sportsbook (online bookmaker). Het is ook niet onbelangrijk dat je eerst nakijkt of de online bookmaker een vergunning heeft. Bovendien houd je je enthousiasme beter onder controle en lees je eerst altijd de voorwaarden voordat je geld stort en begint te wedden. Via Glory Kickboxing vind je actuele wedstrijden en online bookmakers.

Inzetmogelijkheden

Het gokken op kickboksen kent een ruim aantal inzetopties waarvan we enkele hieronder kort bespreken:

Money line

Net als Money Line-weddenschappen bij het boksen werkt het wedden op de Money Line bij het kickboksen precies hetzelfde: op de uitkomst wie de wedstrijd zal winnen.

Total Rounds

De optie Total Rounds houdt in dat er wordt gegokt of een gevecht onder een bepaald aantal rondes zal verlopen. De bookmaker stelt een cijfer in voor hoeveel rondes het gevecht zou kunnen duren (bijvoorbeeld 2,5); vanwege het kleine aantal rondes in het kickboksen kan dit vaak betekenen dat je beslist dat alle rondes zullen worden gevochten of juist niet.

Speciale inzetmogelijkheden

In het kickboksen kun je ook wedden op het aantal schoppen en stoten die worden uitgedeeld. Hieronder vallen het aantal lowkicks, sidekicks, uppercuts, enz. In grote lijnen komen de inzetmogelijkheden van het kickboksen overeen met het boksen en andere vechtsporten zoals MMA en UFC. Al moet eraan toegevoegd worden dat MMA en UFC de uitgebreidste inzetopties hebben door de verschillende vechtstijlen die worden gebruikt.

Hoe dan ook, wees verstandig als je begint met gokken. Gokken doe je om er plezier aan te beleven en niet om je in de problemen te brengen! Speel daarom nooit boven een vooraf bepaald budget of met geleend geld. Ondervind je problemen of voel je dat je verslaafd bent geraakt, zoek dan tijdig hulp. Er bestaan organisaties die je kunnen helpen.