de populariteit van formule 1

Wedden op Formule 1 racen word ieder jaar groter. Zolang er sport bestaat, bestaan er ook waarschijnlijk al weddenschappen op de uitkomst. Dat varieert van een simpele weddenschap over wie een wedstrijd wint of verlies tot toto’s of nog ingewikkelder constructies waarbij op de complete ranking van een wereldwijd toernooi ingezet wordt. Bij het wedden op Formule 1 racen is dat niet anders. Formule 1 is een sport die veel wordt bekeken en daarom zeer aantrekkelijk is om op te wedden. Er kan een hoop geld verdiend of verloren worden. Juist het online wedden kan ervoor zorgen dat je je kansen beter spreidt. Het aanbod wordt steeds groter en het wordt almaar beter mogelijk om niet alleen vóór de race weddenschappen af te sluiten. Tijdens de wedstrijd blijven de noteringen veranderen, en daardoor ook de uitbetalingen. Gokkers kunnen nu hun geld plaatsen op allerlei momenten, op veranderende coureurs en uitslagen, aan de hand van nieuwe voorspellingen of inzichten.

Tijd tot aan de grand prix 2020 in Zandvoort

Dagen Uren Minuten Seconden

Onder de naam Heineken Dutch Grand Prix keerde de Formule 1 na 35 jaar terug in Zandvoort. Het wedden op de formule 1 in Nederland zal dan waarschijnlijk zijn hoogtepunt bereiken.

Wedden op Formule 1 racen. Mercedes, Red Bull, Ferrari of? 1
Red Bull is natuurlijk favoriet bij veel Nederlanders

Gokken op F1 door de jaren heen

Van begin af aan zijn er mogelijkheden geweest om te wedden op de races. Al lang was er een structuur van bookmakers, een fenomeen dat oorspronkelijk uit de paardenraces afkomstig was. In het begin van de twintigste eeuw werd al op races en sporten zoals bijvoorbeeld honkbal gewed, waarbij de gokkers meestal in het stadion hun geld plaatsten op de vermoede winnaar of eindstand. Met de opkomst van de telefoon werd dit steeds makkelijker, in oude zwart-wit films wil je nog wel eens een groepje opgewonden mannen met hoeden zien die op een rijtje bij publieke telefoons hun weddenschappen staan te plaatsen. Naast het standaard wie-wint-verhaal werd dit al snel een complexer systeem om op andere onderdelen van de wedstrijden te gokken, zeker bij racesporten.
Door het meer uitgebreide karakter van de Formule 1, waarbij de wedstrijden in het seizoen de eindstand bepalen, werd het ook interessant om dit te voorspellen. Grands-prix worden meestal gereden met een tot drie weken tijd tussen de wedstrijden. De meest eenvoudige manier om erop te wedden is gewoon voorspellen welke coureur gaat winnen. Hierbij de positie vooraf van de coureur in het klassement en de voorspellingen tijdens de race de uitbetaling. Daarnaast kan er gewed worden op zaken zoals welk team zal winnen of uit welk land de winner afkomstig zijn, of de uitkomst van het gehele Formule 1-seizoen.

Internet

Door de opkomst van het internet, midden jaren negentig, is er een hoop veranderd aan de manier van gokken. In eerste instantie zorgde de opkomst van de TV, die ongeveer samenviel met de komst van Formule 1, ervoor dat je vanuit je stoel met de telefoon je weddenschappen kon plaatsen. Maar ook dat was nog een omslachtig proces. Tegenwoordig kun je de wedstrijden volgen vanuit je luie stoel, en via je pc, tablet of smartphone je weddenschappen volgen en waar nodig aanpassen. Dit heeft het voor veel mensen die zich anders de moeite niet zouden nemen, interessant gemaakt om te wedden op Formule 1 racen. .

Geschiedenis van Formule 1 en de weddenschappen

Formule 1 heet officieel FIA Formula One World Championship en is wereldwijd de duurste sport. In de autosport is het de hoogste klasse en de snelste auto’s ter wereld op wegraces. De snelheden zijn enorm, vaak tot 360 km/h, en in de bochten werken vaak krachten op de coureurs van tot wel 5G. Door het high-tech karakter van de sport is er veel regelgeving, om te zorgen dat de deelnemende auto’s aan elkaar gewaagd blijven. Vanaf 2014 is onder andere alleen een 1,6 l V6 motor toegestaan, zijn de toerentallen beperkt tot een maximum van 15.000 en mag een auto niet minder dan 691 kg wegen.

Grand Prix

Een race wordt een grand-prix genoemd. Tijdens het wedstrijdseizoen van de Formule 1 worden een aantal races gereden op circuits of speciaal voor de gelegenheid afgesloten straten. Er wordt door verschillende teams aan deelgenomen, vaak zijn dit bekende autofabrikanten. Enkele voorbeelden zijn Mercedes, McLaren en Lotus. De eerste onofficiële races waren al in 1946, maar de eerste echte grands-prix waren in 1950, toen het seizoen uit 7 races bestond waarvan de eerste plaatsvond op het Silverstone Circuit in Engeland. Inmiddels bestaat het seizoen uit 21 grands-prix. Aan het einde van het racejaar worden twee wereldkampioenen bepaald, een coureur en een team, en er zijn winnaars voor elke ronde. Hier wordt al duidelijk dat het wedden op Formule 1 racen zeer veel mogelijkheden biedt.

Wat zijn de winstmarges bij het wedden op racen?

Wat natuurlijk belangrijk is bij de weddenschappen, zijn de quoteringen. Deze bepalen wat de winstmarges zijn bij de verschillende uitkomsten. Per bookmaker zijn er verschillende quoteringen, wat het verstandig maakt om eens op verschillende sites te gaan kijken. Winstmarges worden uitgedrukt in decimalen, een quotering van 1,6 betekent dat je per ingelegde euro €1,60 terugkrijgt. Mocht je voor €100 gewed hebben op een uitkomst met een quotering van 11,3 heb je dus 1130 euro gewonnen. Let hierbij op of je via een Nederlandse of buitenlandse aanbieder gokt, zo worden in de Verenigde Staten de quoteringen in procentpunten uitgedrukt. Een quotering van 1,6 bij ons wordt dan geschreven als 160

Kennis van Formule 1 is belangrijk maar geluk speelt altijd een rol

Formule 1-liefhebbers beschikken doorgaans over een aardige kennis van de races, circuits, coureurs etc. Hierdoor zijn ze in de positie om weddenschappen dusdanig af te sluiten dat ze leuke bedragen kunnen winnen. Hoe meer kennis je hebt, hoe ingewikkelder het soort weddenschappen is dat je af kunt sluiten. Houd er rekening mee dat je ook een hoop geld kunt verliezen als je veel inzet en je kennis onjuist blijkt te zijn. Daarnaast speelt geluk natuurlijk altijd een factor. Op winst van een coureur wedden kan zomaar een hoop winst of juist pijn opleveren door iets triviaals als een steentje op de weg.

Wedden op Formule 1 racen. Mercedes, Red Bull, Ferrari of? 3
Voorbeeld van de odds bij de GP van Japan

Aanbieders van weddenschappen op formule 1 racen

Er zijn allerlei nationale en internationale aanbieders van weddenschappen op Formule 1. Let hierbij goed op wat de winstmarges zijn, welke soorten weddenschappen ze aanbieden, en, bij de internationale, of ze gokkers uit andere landen (mogen) aannemen. Ook bieden veel aanbieders bonussen aan, waarbij je na inschrijven al een geldbedrag op je account ontvangt om meteen aan de slag te gaan. Sommige aanbieders bevelen je bookmakers aan, maar je kunt ook direct bij bookmakers terecht. Aanbieders en bookmakers zijn onder andere:

Al met al is het wedden op Formule 1 racen een interessante bezigheid, die het niet alleen mogelijk maakt om geld te winnen, maar de wedstrijden ook een stuk spannender maakt. Verdiep je in de achtergronden van Formule 1 zodat je de meest geschikte methodes kunt ontdekken om te wedden. De verschillende aanbieders maken het mogelijk om snel aan de slag te gaan, vaak met een inschrijfbonus.

 

Er zijn vele methodes om te wedden bij het Formule 1 racen

Natuurlijk wil je met wedden graag weten wat voor jou de juiste methode is. Dit kan afhangen van je kennis van Formule 1, het beschikbare budget of de manier waarop je wilt wedden, bijvoorbeeld mobiel of via internet. Wedden op formule 1 racen wordt steeds populairder en het internet maakt dit makkelijk: tijdens de ronde kun je live weddenschappen afsluiten en de best mogelijk quoteringen bijhouden, je bent anoniem en uitbetalingen en stortingen worden verwerkt in een kwestie van seconden. Hierdoor wordt het volgen van de wedstrijden op televisie nog spannender dan het al was.

Er zijn een aantal methodes om op Formule 1 te wedden. Waar je op moet wedden hangt hierbij af van je voorkeuren en kennis van de races, teams en coureurs. De meest voorkomende zijn:

Top 6 finish

Als top 3 finish, maar dan met zes.

Wereldkampioen Coureur

Je volgt het hele seizoen en wedt op de uiteindelijke puntenwinnaar

Racewinnaar

Je wed op de winnaar van een race.

Top 3 finish

Je voorspelt de top 3 van een race

Wereldkampioen Team

Je wedt op het team dat volgens jou het seizoen gaat winnen

Podiumfinish

Je wedt op de top drie van een race.

Pole position

Wie start in de race vooraan?

Snelste pitsstop

Voorspel welk team de snelste pitsstop doet

Daarnaast kun je wedden op zaken zoals de oefenrondes, of een rijder een hattrick van pole position, wedstrijdwinnaar en snelste ronde weet te rijden, en zelfs of een bepaalde coureur juist de race niet uitrijdt en in de grindbak eindigt. Al deze mogelijkheden om te gokken maken het interessant, maar je moet ook opletten of je door de bomen het bos nog ziet.