Sportweek 28: een week van verbazingen en climaxen

Portugal wint zonder Ronaldo en Vincent Jansen heeft zijn transfer

ronaldo
Ronaldo geblesseerd

Week 28 begon met de clash tussen Portugal en Wales, of ene Cristiano Ronaldo tegenover ene Gareth Bale, helden van Real Madrid en allebei dromende van die grote finale in Parijs. Portugal trok aan het langste eind en wint zijn eerste wedstrijd op dit EK binnen 90 minuten. Portugal stoot door naar de finale en Gareth Bale, groots in het verlies, wenst zijn collega alle succes toe.

In die finale stond niemand minder dan Frankrijk, gastland en net WK-winnaar Duitsland met 0-2 terug naar huis gestuurd. Het belooft een intense wedstrijd te worden tussen twee landen die nood hebben aan die beker. Wint Frankrijk in eigen land of doet Portugal het toch eens, 12 jaar naar die verloren finale in Lissabon. Zet Ronaldo alsnog een kers op zijn carrièretaart?

Het leek niet te mogen, de tranen van Ronaldo – waar hadden we dat eerder gezien? Ronaldo naar de kant en Frankrijk dominerende. Maar ook voor Frankrijk leek het niet te lukken, steeds stond er ene Rui Patrício -held van het vaderland- om de bal uit de Portugese netten te houden. Na 90 minuten was de wedstrijd nog steeds scoreloos en we gingen de verlengingen in. Ineens verscheen daar uit de catacomben dé Portugese held. Ronaldo kwam zijn medespelers moed inspreken, motiveren en verdween niet meer. Als een bezetene stond hij nog 30 minuten te roepen langs de zijlijn, de Portugese coach Fernando Santos leek soms niets meer dan zijn assistent. Historische taferelen kunnen we het gerust noemen.

Ene Éder leek het intussen te doen voor Portugal. Slechts twee interlandgoals had hij op zijn naam, derde keer goede keer zeggen ze dan. Met een magistraal schot schoot hij Portugal op voorsprong. Kon gastland Frankrijk nog wat? We kijken verder naar Ronaldo: zijn tranen van verdriet leken langzaam te verdwijnen, nog steeds schreeuwt hij zijn ploeg vooruit. Het eindsignaal: zijn tranen werden die van geluk. Ronaldo rent het veld op, trots op zijn Portugal. Hij claimt zijn aanvoerdersband en steekt de beker de lucht in . Portugal wint het EK 2016 van gastland Frankrijk.

Feest in Lissabon en in Parijs spreken de Franse supporters nu al van een Wilmots-syndroom (de Belgische coach werd in eigen land afgemaakt na het verlies tegen Wales, vooral door de onbegrijpelijke keuzes van de Belgische bondscoach).

vincent jansen
Vincent Jansen

Weetje van het wedkantoor: Wie voor het EK zou wedden dat Portugal het kampioenschap zou winnen werd waarschijnlijk gek verklaard. De bookmakers gaven Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland, België en Italië meer kans op EK-winst. Meer zelfs: even gokken op Portugal kon je een aardig zakcentje opleveren. Gemiddeld kreeg Portugal bij aanvang een quotering van 19. Wil je ook wedden op sport? Bij sportwedkantoor.nl werken we alleen met de beste aanbieders van sportweddenschappen.

Ander voetbalnieuws: Vincent Janssen maakt eindelijk zijn lang gehoopte toptransfer naar Tottenham Hotspur, naar verluidt is er €22 miljoen overeengekomen tussen AZ en Tottenham.

Tom flikt het ook in de tour

Tom wint in de tour
Tom wint in de tour

De Tour de France staat deze week in het teken van Tom Dumoulin, de renner van Team Giant-Alpecin. Hij gaf in het begin zelf nog aan dat het in de eerste week voor geen meter liep, maar daar was zondag weinig van te werken. De 25-jarige Nederlander zag de laatste loodzware beklimming naderen en besloot dat het tijd was voor een ontsnapping. Voor hem, de Andorra Arcalis, in regen en hagel besloot hij om hem solo te beklimmen en de zege te grijpen in de negende rit van de Ronde van Frankrijk. Volgende maand misschien Olympisch goud? Laten we het hopen.

Ander nieuws Tour de France: De negende tourrit was ook meteen de laatste voor Alberto Contador. De Spanjaard besloot dat het genoeg was, ziek en moegestreden besloot hij om het voor gezien te houden. De Ronde van Frankrijk is er voor hem eentje om snel te vergeten.

Sifan en Super Schippers

daphe
Schipper maakt ook op estafette het verschil

De Nederlandse vrouwen hebben op het EK atletiek de 4×100 meter goud gepakt. Een sterke prestatie van Samuel, Schippers, van Schagen en Sedney. Voor Dafne Schippers betekende dit het tweede goud op dit EK. Ze won eerder al de 100 meter.

Sifan Hassan hoopte haar Europese titel op de 1500 meter te verlengen. De Nederlandse werd tweede en pakte zilver. Nog steeds een sterke prestatie, wetende dat ze op dit EK haar eerste wedstrijden van het seizoen liep na een langdurige blessure. De Poolse Angelika Cichocka greep goud, de Ierse Ciara Mageean brons.

MAXimaal op silverstone

max maakt indruk op silverstone
max maakt indruk op silverstone

Alhoewel de aanloop naar de Grand Prix van Oostenrijk alles behalve goed begon voor Max Verstappen, stond hij toch voor de derde maal in zijn carrière op het erepodium. Alhoewel hij Rosberg niet achter zich wist te houden, werd Verstappen toch als tweede geklasseerd. Het team van Rosberg zou instructies gegeven hebben over de teamradio dat is uitdrukkelijk verboden.